11.02.2013 16:00

Pápež Benedikt XVI. oznámil abdikáciu!

Dnes krátko pred poludním oznámil pápež Benedikt XVI. na stretnutí s kardinálmi svoju abdikáciu. Šokoval tým celý svet, pretože pápežský stolec dobrovoľne neopustil pápež už takmer 600 rokov! Naposledy sa tak stalo v roku 1415, kedy dobrovoľne odstúpil pápež Gregor XII. Jozef Ratzinger oznámil vo svojom dnešnom dobrovoľnom rozhodnutí, že "Po tom, ako som opakovane skúšal svoje svedomie pred Bohom, dospel som k presvedčeniu, že moje sily už nie sú dôsledkom môjho pokročilého veku vhodné, aby som primeraným spôsobom vykonával službu Petra." Pápežský pontifikát v poradí už 265. pápeža skončí dňa 28.2.2013 o 20,00hod., čím sa začne obdobie Sede vacante (prázdny pápežský stolec). Počas tohto obdobia bude konkláve kardinálov v Sixtínskej kaplnke voliť nového pápeža. Úspešná voľba nového pápeža bude oznámená tým, že z komína Sixtínskej kaplnky bude stúpať biely dym.

V histórii euromeny sa staneme svedkami voľby nového pápeža už po druhý raz. Naposledy sa tak stalo po smrti Jána Pavla II., dňa 2.4.2005. Obdobie Sede vacante vtedy trvalo od 3.4. do 19.4.2005 (17 dní), kedy bol zoskupením kardinálov zvolený nový pápež.

Počas obdobia Sede vacante sa vždy razia mince s erbom kardinála komorníka (prekrížené pápežské kľúče). Zberatelia euromincí budú mať v histórii eura takto zrejme už druhú príležitosť (?) zakúpenia sady týchto vzácnych mincí. Taktiež môžme očakávať vydanie druhej pamätnej 2€ mince v polovici tohto roku pri príležitosti zmeny pápeža a vydanie sady mincí s podobizňou nového pápeža.

                             

Súvisiace články: Pápež Benedikt XVI. odstúpi, Benedikt XVI. končí, Takto sa volí nový pápež.

 

—————

Späť


AKCIA na mesiac apríl 2024!

Pri objednávke mincí v mesiaci apríl 2024 môžete získať mincu Španielsko 2024-SEV 2€ CC iba za nominálnu hodnotu! Viac informácií nájdete na tomto mieste.


Rank SKPodpor!